Begeleiding mantelzorger

Ben jij mantelzorger voor iemand met dementie?

Mantelzorg bij dementie is een hele pittig opgave, overbelasting ligt op de loer. Bij dementie verandert er ontzettend veel voor iemand die het treft. De vergeetachtigheid wordt steeds extremer. Vaak wordt dit ontkend door de persoon zelf: Nee, alles gaat nog prima. Terwijl jij ziet dat het helemaal niet prima gaat. Je herkent je vader, moeder, partner, … steeds minder. Hij of zij lijkt wel iemand anders te worden. Ook zie je iemand lichamelijk steeds verder achteruit gaan. Je maakt je enorm veel zorgen en bent de hele tijd alert. Je wilt zo goed mogelijk helpen, maar hoe zorg je dat dit ook voor jou vol te houden is? Hoe geef je ook ruimte aan je eigen behoeften? En hoe doe je dat zonder jezelf schuldig te voelen?

Wat kun jij voor jezelf doen?

Er is veel informatie te vinden op internet. Maar wat als alle online hulp voor jou niet voldoende is? Of dat je vragen niet alleen over mantelzorg gaan, maar juist over hoe je dit nu combineert met al je andere taken en bijvoorbeeld je werk?

Individuele coaching sluit precies aan op jouw behoefte. Wat je bij De Tuinkamer kunt verwachten is warmte en begrip, aandacht voor acceptatie en ruimte voor verdriet en machteloosheid; het is rouwverwerking terwijl iemand er nog is. Maar ook kun je terecht met praktische vragen over  indicatiestelling, hulpverlening en nog veel meer.

Meer over dementie

Dementie komt steeds meer voor door de vergrijzing. In Nederland zijn er ongeveer 270.000 mensen met de diagnose ‘dementie’, waarvan 12.000 mensen jonger zijn dan 65 jaar. Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes die de hersenen aantasten. Alzheimer is een van de bekendste en meest voorkomende in deze groep, maar er zijn 50 soorten dementie.

Op de website van Stichting Alzheimer Nederland kun je heel veel informatie vinden over dementie en Alzheimer. Ook kun je steun krijgen bij allerlei initiatieven zoals het Alzheimer Café en online begeleiding. Zie bijvoorbeeld hun aansprekende filmpje over wat dementie is. Mantelzorgers kunnen ook terecht op mezzo.nl.