Gereedschapskist

In de coachsessies gaan we aan de slag met jouw vraag en worden hierbij geholpen door allerlei methoden, de gereedschapskist. De volgende methoden worden – indien relevant – gebruikt. Tijdens de coaching krijg je praktische tips, oefeningen en huiswerk om hiermee aan de slag te gaan.

Voice Dialoque

Voice Dialogue is ontwikkeld door Hal en Sidra Stone. Ken je dat innerlijke stemmetje dat op je inpraat bij alles wat je doet? Soms zijn er zelfs meerdere aan het woord; het is dan een hele discussie van binnen. Voice Dialogue noemt deze stemmen de ‘IKKEN’. Daarbij wordt een beeld geschetst van een rijdende bus, als metafoor voor jouw leven. Al jouw IKKEN zitten in de bus; sommige voorin, andere achterin. We gaan op zoek welke IK bij jou het meeste aan het woord is, welke IK er verstoten of ondergesneeuwd is en welke je graag wat meer toe zou laten. Herken je de Perfectionistische IK, de Pusher- of de Verantwoordelijke IK? En waar is je speelse IK of de zachtaardige IK? Wie zit er eigenlijk aan het stuur van jouw bus?

Neuro Linguïstisch Programmeren

Neuro Linguïstisch Programmeren. Een hele mond vol! Deze methodiek geeft meer inzicht in waarom je doet, wat je doet. En hoe komt het dat anderen daar op een bepaalde manier op reageren! Kern is, dat iedereen in gedachten een eigen ‘werkelijkheid’ creëert. Op basis van ervaringen, normen en waarden, overtuigingen etc. Die gedachten beïnvloeden vervolgens de innerlijke beleving, het gevoel. En dan is de vraag: Hoe maak ik contact met iemand en hoe ziet de ander de wereld om zich heen? Welk wereldbeeld ervaart hij/zij? NLP biedt allerlei vaardigheden, houdingen en technieken om onze effectiviteit in contacten te verbeteren. Communicatie speelt hier een belangrijke rol in. De grondleggers van NLP zijn, Richard Bandler en John Grinder.

Systemisch werken

Van jongs af aan zijn we onderdeel van systemen, zoals het gezin, school, familie en organisaties. Elk systeem heeft eigen regels en iedereen heeft daarin zijn eigen plek. Veel organisatorische en persoonlijke problemen hebben een systemische oorzaak. De oorsprong van ‘systemisch werk’ ligt bij de familietherapie van Bert Hellinger (1925). Binnen elk systeem van mensen leven we in verbondenheid met elkaar, vaak onbewust. Erbij horen en de juiste plek innemen is waar de verstrikking vaak ontstaat. Een voorbeeld is wanneer je ouders hulpbehoevend worden en jij, als kind, voor ze moet gaan zorgen. Maar ook wanneer een van de kinderen in een gezin komt te overlijden. Welke plek nemen de andere kinderen dan in? Ook in organisaties is er vaak verwarring over de taak en de plek van een werknemer. Dit kan tot allerlei problemen leiden zoals burn-out en conflicten. Systemisch werk heeft als doel de verborgen belemmering binnen een systeem (gezin, organisatie) zichtbaar en hanteerbaar te maken.

Transactionele Analyse

Transactionele Analyse (TA) is een theorie over persoonlijkheid, communicatie en verandering. Zorg en respect voor mensen staan hierin centraal. De grondlegger is de Canadese Psychiater Eric Berne. Zijn visie is dat mensen reageren vanuit drie sub-persoonlijkheden: kind, volwassene en ouder. Veel gebruikt is het model van de ‘dramadriehoek’, gebaseerd op deze theorie. Tijdens coaching kan ik deze methoden gebruiken. De dramadriehoek wordt succesdriehoek!

Mindfulness

Ben jij ook iemand die vooral bezig is met gisteren en morgen? Dan ben je niet de enige. Deze gedachten zitten vaak vol oordelen of spanning. En er is nauwelijks aandacht voor het moment, het nu! Uitspraken die hierbij horen zijn: ‘Ik word geleefd’ of ‘Het leven vliegt aan mij voorbij!’ Met mindfulness kun je een bewuste, aandachtige houding aanleren die vrij van oordelen is. Zo leer je meer in het hier en nu te zijn en te genieten van het moment.